2013. január 1., kedd

Egerszalóki kényeztetés

Szokásunktól eltérően idén nem Egyiptomban vártuk a karácsonyt. Helyette egy itthoni kényeztető jég-sör-méz-só wellness programra neveztünk be. Kb. 2 óra autókázás után megérkeztünk az ország egyik legnépszerűbb fürdőhelyére, Egerszalókra. Település igazi nevezetessége a község déli részén a föld mélyéből feltörő termálforrás és a lefolyó víz által létrehozott mészkődomb, mely az évek során ’’sódomb’’ néven vált ismerté. A 65-68 C◦-os ásványi anyagokban igen gazdag gyógyvíz folyamatosan építi az impozáns látványt nyújtó csipkézett, fehér képződményeket. A nátriumot is tartalmazó, kalcium-magnézium hidrogén karbonátos gyógyvíz, melynek metakovasav tartalma is jelentős, a kénes gyógyvizek kategóriájában az egyik legjobb besorolást kapta. Az évek során a mészkődomb a környék szimbólumává és védjegyévé vált. Az Európában egyedülálló látványhoz hasonló természeti képződmény még két helyen található a világon, Törökország ázsiai részén Pamukkale-ban, valamint az Egyesült Államokbeli Yellowstone Nemzeti Parkban. Az első kutat kőolaj és földgáz után kutatva 1961-ben fúrták, a második fúrásra 1987-ben került sor. A hotelhez érve viszonylag könnyen megoldottuk a parkolást, amire több fajta megoldást is kínál a hotel (83 férőhelyes garázs és őrzés nélküli díjtalan parkoló).

Bejelentkezést követőn elfoglaltuk a szobánkat, gyönyörű kilátással a só dombra. Szoba felszereltsége teljesen rendbe van, mindent tartalmaz, ami elvárható egy 4*-os szállodától (LCD Tv, telefon, ingyenes vezetékes internet, mini-bár, széf, légfűtés-hűtés, kávé és teakészítés, fürdőköntös bekészítés).


Volt még pár óránk a vacsoráig így már első nap felfedeztük a fürdő részleget. Nem túlzás, ha azt
mondom, hogy ez az egyik legjobban megtervezett fürdőkomplexum, amiben jártam. 1900 m² vízfelület 17 kül - és beltéri medence szolgálja a kellemes időtöltést. Gyógyvizes ülőmedencék, barlangmedence, pezsgőfürdők és gyermekmedencék mellett exkluzív szaunavilág kínált izgalmas kikapcsolódást. 15 perc aromaszaunázás után a törökfürdőben zártuk az aznapi vizes kényeztetést. Este félhétkor fel is indultunk a szobába, hogy rendbe szedjük magunkat a vacsorához. Étterem igényes bútorokkal van berendezve és több elszeparált rész is található, ha valaki párban és nem társaságban érkezik, akkor több kétszemélyes asztal is rendelkezésre áll. Választékos és jó ízű ételeket kínál a svéd asztal, húsimádók és a vegetáriánusok is megtalálhatják az ínyükre való finomságokat. Külön pozitív, hogy a gyerekekre gondolnak, nekik készítettek főzelékeket és tésztákat. Én nagy leves fun vagyok és a három  leves közül a fehérboros sajtkrém leves mellé még bevállaltam egy kis tányér legény fogót is (mindegyik megérdemli a 10 pontot). Főételnek párolt zöldbabot, grill zöldséget és csirke mellfilét választottam, ami szintén finom volt. Az egész kínálatot most nem írom le, de minden nap más ételeket próbáltam és egyik se okozott csalódást. Párom nagy süti függő és neki se volt panasza a cukrászok is kitettek magukért. Annyit kell megjegyeznem, hogy a szállodában az éttermi személyzet volt a legudvariasabb. Vacsora után még felmentünk a lobby bárba egy pohár rose borra. Egri borvidéken szentség törés lenne sört inni, de ennek ellenére nagy a kínálat a koktélokból és nemzetközi égetett szeszekből is. Lefekvés előtt még megcsodáltuk a domb esti kivilágítását.


 Második és a harmadik nap a gyógyvizes kényeztetés mellett alkalmunk volt kipróbálni a hotel többi szolgáltatását is (konditermet, gőzfürdőt, masszást és kültéri szaunát). Ezek közül is a legextrémebb a méz szauna szeánsz rövid előizzadást követően a vendégek verejtéktől nedves bőrüket a szauna-mester által csurgatott virágmézzel kenik be. A meleg hatására a méz cseppfolyóssá válik, a kitágult pórusokon keresztül gyorsan szívódik. Elősegíti a bőr anyagcseréjét, hatásos pattanások, kisebb hegek ellen is. A csomag kínálta lehetőségeket ki se tudtuk meríteni teljesen. Én a sör szauna szeánszról sajnos lecsúsztam, de már most a cikk írásakor igyekszem bepótolni csak máshol és más formában (Prágában).

 

Amit még ajánlok, ha valaki erre jár, akkor tegyen egy rövidke sétát a ’’sódomb ’’ körülötti parkban. A hotelből kisimulva távoztunk és az biztos, hogy ide még visszatérünk!